Rendement berekenen
Deelname aan de WijnSpijs Wandeling is een investering in je restaurant. Bij een investering hoort rendement.
Maar hoeveel levert het nou echt op? In dit artikel maken we een eenvoudige berekening, aan de hand van een fictief voorbeeld.
Open hier de rendement calculator als Google Sheet. Daarna kun je via Bestand > Kopie maken het bestand zelf bewerken en je eigen gegevens gebruiken.
We maken gebruik van een paar conservatieve aannames om een goed beeld te krijgen van het rendement.
- Het gemiddelde bruto uurloon van een horecamedewerker is €20,-
- De gemiddelde kiloprijs van de ingrediënten van een WijnSpijs gerechtje is €20 exc BTW
- De gemiddelde prijs van een fles wijn is €7,50 exc BTW
- Gemiddelde besteding per couvert: €65 exc BTW
- Gemiddelde grootte van een boeking: 2,5 couverts
- Aantal bezoekers van een WijnSpijs Wandeling: 300
- 20% van de gasten van de Wandeling keert terug in de opvolgende 12 maanden
- Vaste gast = bezoekt dit restaurant 1 keer per maand
- Winstpercentage gemiddelde restaurant: 10%
Deze aannames zijn gebaseerd op verschillende gemiddelde gegevens van de WijnSpijs Wandeling en bekende benchmarks zoals personeelskosten en winstmarges.
De investering
- Personeel: 60 manuren = €1.200
- Wijn: 5 glazen per fles = €450
- Gerechten: 300 * 125 gram * kiloprijs = €750
- Extra's: 30%
- Totaal: €3.125,-
- Tegemoetkoming WijnSpijs €2.181,- exc 10% BTW
- Netto investering €3.125 - €2.181 = €939,-
Opbrengst retourbezoekers
- 20% terugkerende bezoekers * 300 gasten = 60 terugkerende gasten
- 60 gasten * 2,5 couverts * €65 besteding = €9.750
Vaste gasten
- Van de terugkerende gasten wordt 10% vaste gast
- Die komen in het jaar nog 11 keer; ze zijn immers al 1 keer geweest
- 6 vaste gasten * 2,5 couverts * €65 besteding * 11 maanden = €10.725
Totaal
- €20.475 omzet - €939 investering = €19.386 netto omzet
- 10% winst = €2.048
- Rendement WijnSpijs Wandeling €2.048 / €939 = 218%.
Gasten die via mond-op-mond (vrienden/collega's van wandelaars) worden niet meegenomen in dit voorbeeld.